Matkakertomus

Nyt kun vihdoin olemme kaikki rauhoittuneet ja levänneet, on aika istua alas ja kertoa miten tähän asti päästiin.

Astutukset menivät hyvin ja kaikki olivat tyytyväisiä. Uudenvuodenpäivänä tajusin, että Lempi tiputtaa edelleen ja vuoto haisee järkyttävän pahalta. Siispä menimme seuraavana päivänä eläinlääkäriin. Otettiin papanäyte ja ultrattiin, ei löytynyt mitään ihmeellistä. Antibioottia kuitenkin määrättiin varmuuden vuoksi, kolmen viikon kuuri. Seuraavalla viikolla vein Lempin ”omalääkärillemme” verikokeisiin.

Tulehdusarvot olivat viitearvojen sisällä, vaikkakin koholla. Antibioottikuuri päätettiin lyhentää kymmenen päivän pituiseksi. Eleltiin aivan tavallista elämää tiineysultraan saakka. Ultrassa näkyi pentuja, ja verikokeessa näkyi kohonneet tulehdusarvot. Antibioottia päätettiin jatkaa. Tästä eteenpäin tulehdusarvoja seurattiin 7-10 päivän välein ja joka kerralla tilanne oli hieman edellistä huonompi.

Koska Lempi ei oireillut mitenkään, pystyimme vain olettamaan, että tulehdus on kohdussa. Tiineys kuitenkin eteni normaalisti ja Lempin olo oli hyvä, joten antibioottia jatkettiin ja odotettiin. Tulehdusarvojen noustua lukemaan 21 päätimme, että pennut syntyvät sektiolla. Tämä sekä Lempin, että pentujen suojelemiseksi.

Kuitenkin viimeiset verikokeet näyttivät tulehduksen asettuneen, joten leikkaus peruttiin. Ei muuta kuin kotiin odottelemaan.

Torstain ja perjantain välisenä yönä ei nukuttu. Lempi oli todella levoton, petasi ja läähätti. Kuumemittari näytti kuitenkin edelleen 37,7-38 astetta. Ajattelin, että olen missannut lämmön laskun, niin selkeästi avautumisvaiheelta toiminta vaikutti. Vaan ei. Aamuyöstä pistin pitkäkseni ja nukuin muutaman tunnin kun Lempikin rauhoittui nukkumaan. Perjantaina aamupäivästä lämmöt laskivatkin ja oli selkeästi tosi kyseessä. Synnytys käynnistyi vähän ennen puoltayötä ja klo 00:48 ensimmäinen pentu oli maailmassa.

Narttu 256 g klo 00:48
Uros 294 g klo 01:15
Uros, kuollut klo 01:38
Narttu 223 g klo 01:45
Narttu 269 g klo 02:00

Kun kuollut pentu syntyi, huolestuin vietävästi. Pentu oli aivan valmis ja mitoiltaan suunnilleen saman kokoinen kuin muut, mutta todella laiha, ilmeisesti istukka ei ollut toiminut kunnolla. Synnytys kuitenkin jatkui sen jälkeen normaalisti ja muut pennut olivat hyvissä voimissa. Tässä kohtaa Lempi piti taukoa, hoiti pentuja ja nukkui. Sitten jatkettiin.

Narttu 247 g klo 03:20
Uros 258 g klo 03:37
Narttu 264 g 03:55

20150301_122849

Melkoinen kööri sieltä sitten kuitenkin putkahti! Aamulla olin yhteydessä eläinlääkäriimme, koska mielestäni kaikki istukat eivät tulleet ulos ja lämmöt olivat korkealla. Päivystykseen lähdimme yhden maissa päivällä, koska Lempi oli selvästi kuumeinen ja tuskainen. Pakkasin pennut lämpimästi ja lähestulkoon liikennesääntöjä noudattaen kiiruhdimme Tampereelle. Röntgen kuitenkin varmisti, että kaikki olivat syntyneet ja verikokeiden tulokset olivat upeaa katsottavaa. Kaikki muut arvot olivat erittäin hyvät ja tulehdusarvo enää yhden pykälän viitearvon yläpuolella. Lempi sai piikin oksitosiinia lihakseen ja toisen piikin saimme kotiinviemisiksi.

Eilen sunnuntaina aamu oli rauhallinen. Pistin oksitosiinin puolen päivän maissa ja jälkisupistukset yltyivät niin, että Lempi oli taas kovin tuskainen. Tänään kuitenkin lämpö on laskenut ja Lempi vaikuttaa väsyneeltä, mutta tyytyväiseltä.

Pennut kasvavat tasaisesti ja heillä on kaikki hyvin. Näillä näkymin vain yksi narttu on vielä ikiomaa kotia vailla.

20150301_125205